­

NOVA 1-minuut Filmfestival

Ruud

Ruud Scheidel

In 1961 maakte Ruud zijn eerste film, een speelfilm met klasgenoten.

De 8 mm camera, dubbel 8 met veermechaniek, was geleend. Sindsdien heeft de hobby hem niet meer losgelaten.

Later met een eigen opwind dubbel 8 (nooit batterijproblemen) en vervolgens met een super 8 camera op batterijen werden de baby-, familie- en vakantiefilms geschoten. Tevens kreeg hij al vroeg de gelegenheid om 16 mm - bedrijfsfilms en later bedrijfsvideos te produceren, gemaakt door professionals.

De hobby raakte wat op de achtergrond totdat in de negentiger jaren een Video 8 camcorder werd aangeschaft. Als snel volgde in 1997 het lidmaatschap van ERSA, de Eerste Roosendaalse Smalfilm/video Amateurs. Dankzij de deskundige begeleiding ging de kwaliteit van de films met sprongen vooruit. Ook werd Ruud secretaris in 1998 en is nu al heel lang voorzitter.

In de afgelopen 15 jaar maakte hij een groot aantal informatieve films en in mindere mate speelfilms. In 2002 wist hij met een collega-filmer éénmalig brons op de NOVA Finale Filmwedstrijd te halen.

Op de Brabantse Film Manifestatie wordt zijn werk regelmatig aangeboden en via zijn You Tube kanaal Ruvision is veel te zien.

Ruud maakt daarnaast bedrijfsfilms en theateropnamen en is free lance filmer van Scouting Nederland.

In 2011 werd hij door de NOVA geaccordeerd om tot op het hoogste niveau te jureren, een uitbreiding aan de filmhobby, die als verrijking wordt ervaren. Ook verzorgt hij trainingen binnen de club en voor de regio NB’80. Veel filmers maken gebruik van zijn stem als voice-over. Sinds begin 2015 rust ook de taak van voorzitter van NB’80, de regio-organisatie in Noord Brabant, op zijn schouders.

Jan Elseman web

Jan Elseman

Ik ben 52 jaar jong en ik ben in 1996 getrouwd, we kregen een camera als cadeau en ik ben vanaf dat moment gegrepen door het filmen, mijn voorkeur gaat echter uit naar montage/editing. Ik maak voornamelijk familie-films, maar assisteer ook bij films op/voor school, werk, instructiefilms, kerstfilms etc
Voor de montage heb ik een groot aantal jaren met plezier gewerkt met de Casablanca, maar ben enige jaren geleden overgestapt op Edius van Grass Valley.
Voor zowel de Casablanca als voor Edius help ik meerdere malen per jaar om werkavonden te organiseren, actieve avonden voor en door gebruikers.
Ik ben lid van filmclub AMFI'66 en ben actief in de rooster commissie.
Circa 11 jaar geleden heb ik een jury cursus gevolgd georganiseerd door NH'63, daarna ben ik direct mee gaan draaien in de rondreisjury van NH'63.
Vorig jaar heb ik de NOVA cursus jureren met succes gevolgd.
in 2016 ben ik lid geworden van bestuur van NH'63, eerst als secretaris, maar vorig jaar heb ik de switch gemaakt naar het penningmeesterschap.
Ik vind het jureren van films erg leuk, wel spannend, want veel filmmakers filmden al toe ik nog in de luiers liep :-)
Met betrekking tot één-minuut-films vind ik het belangrijk dat de film origineel is en lekker vlot loopt.
Een beeldgrap krijgt van mij een hogere waardering dan een woordgrap.

profielfoto richard 4kant

Richard de Pijper

Geboren: 08-03-1980
Lid van de filmclub ERSA sinds 2011
Geaccordeerd jurylid sinds 2015

Op 18 jarige leeftijd maakte Richard een speelfilm samen met zijn leeftijdsgenoten. Tijdens de voorbereidingen van deze film raakten steeds meer mensen betrokken en groeide het fun project uit tot een serieuze bedoeling. De krantenkoppen luide “Hangjongeren maken eigen speelfilm”. De film heeft uiteindelijk in diverse culturele centrums gedraaid in Nederland als in België. Dit was de eerste aanraking van Richard met het creëren van eigen film werkzaamheden. Echter door studie en andere omstandigheden duurde het even voordat er een vervolg kwam. Wel maakte hij tussendoor leuke vakantie filmpjes voor eigen gebruik. In 2011 besloot hij het weer wat serieuzer op te pakken en besloot zich toe te voegen aan de videoclub ERSA te Roosendaal. En in datzelfde jaar ging hij dan ook weer meteen aan de slag met een nieuwe film. Deze film belande meteen op het nationale filmfestival. De film is intussen ook te bekijken op YouTube en is te vinden onder de titel “Een baan voor papa” Hierna maakt hij nog een lange documentaire over de inflatie en economie met de titel “Geld en Macht” die tot het Brabantse Film Festival kwam. Door een erg drukke baan en uitbreiding in zijn gezinsleven is het lastig om films te maken. Om goede films te maken dien je echt wel een langere tijd vrij te kunnen maken want films maken is nu eenmaal een tijdrovend proces is. Toen Rene Roeken hem benaderde om deel te nemen aan diverse workshops en cursussen om uiteindelijk geaccordeerd jurylid te worden hoefde hij hier niet lang over na te denken. Niets is leuker om collega filmers te adviseren, te helpen en opbouwende feedback te geven zodat wij allemaal als amateur filmers groeien en zo nog meer leuke projecten kunnen gaan maken met mooie eindresultaten.

 

­